OC STUDENTBLOG: STAGE IN MALTA

 

  • WIE: Xiu Ying Lu
  • STUDIE: Retail & Ondernemen
  • OC LINK: In het kader van ‘Samenwerkingsprojecten Leeuwarden-Fryslân 2018 en Valletta 2018 Culturele Hoofdstad 2018’ heeft Xiu Ying stage gelopen bij Aldo Shoes, Valletta, Malta.

 WAAROM MALTA?

Het leek me een hele ervaring om er naartoe te gaan. Het is een ander land, een andere omgeving, nieuwe mensen. Eerst zou ik ook lessen volgen bij M-Cast (MBO college) en dat is ook heel anders dan hier. Lessen zijn dan in het Engels, en Engels praten vind ik leuk. Uiteindelijk liep het anders en heb ik er stage gelopen (ook in Engels!).

BESTE STAGE EVER

Ik heb bij Aldo Shoes gewerkt. Beste stage ever. Mijn baas was geweldig. Hij was streng wanneer het nodig was, maar verder was hij één met de persooneel. Niet echt een baas-baas, want hij wordt ook echt een vriend van je. En met mijn collega’s.. tsja, het klikte. Ze zijn allemaal Maltees. Eigenlijk hadden de hele bedrijf en ik een klik. En wat hielp is dat ik ook eerder bij een schoenenwinkel heb gewerkt. Dat kwam best wel overeen met hoe ik bij Aldo heb gewerkt. Het systeem was eigenlijk hetzelfde. Maar toch ook veel geleerd, daar niet van. Bijvoorbeeld over doelgroepen.. De Maltezen die bij ons winkel komen kopen, het blijven gewoon vrouwen en mannen, maar je moet ze anders benaderen. Ze zijn wat zakelijker in Valletta.. Net wat anders dan ik gewend was.

TIP TOP @ ALDO SHOES

Wat ik bij Aldo verder heel leuk vond is dat als ik mensen hielp.. dan gaf ik ook mode advies. En mode is echt mijn ding..dus zo kon ik ook mijn ei kwijt. Dat is daar ook wel goed ontvangen want ALDO is een high-ranked store.. Dus kennis van mode is echt een pré. En dat ging goed samen. Wat ik ook leuk vond is dat ze van personeel verwachten dat ze TIP TOP uitzien… Je moet make-up dragen, en dat deed ik dus elke dag. Verder mag je qua kleding dragen wat je wilt, in je eigen style.  Maar je moet er wel verzorgd uitzien, en netjes zijn… Hier is dat wel wat makkelijker over het algemeen. Je toont jezelf dus anders daar, je doet echt moeite om er stijlvol uit te zien. Dat doet wat met je, en ik vond het echt leuk.

VALLETTA LIFE

 

Valletta is echt een ‘stadse stad’. De regering zit er, dus die laag van de mensen zeg maar, die werkt er ook. Het is een beetje hun ‘Den Haag’. In de stad lopen dan vaak ook mannen en vrouwen in pak. Best wel apart om te zien ook trouwens, want de trottoir in Valletta is niet ideaal voor hakken ofzo.. Van die oude stenen tegels. Maar toch lopen de dames in hoge hakken en strak in pak. Best wel een contrast, en leuk om te zien.

VOLWASSEN WORDEN AAN DE KOFFIETAFEL

Ik heb in Valletta veel mooie dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld.. mensen hebben thuis vaak geen koffiezet automaat,  maar wat ze dan doen.. nog vóór ze naar werk gaan, gaan ze eerst met collega’s of vrienden ergens buiten koffiedrinken. En dan ga je pas aan het werk. Dat deed ik op een gegeven moment ook.. Echt leuk. Zo maak je ook wat mee. Op een dag ging een collega van mij eerder weg van werk en ik ging mee (koffie na werk doen ze dus ook..). Een andere vriendin van die collega ging met ons mee. Ze werkt bij een zakelijke dienst en ze had een nieuwe baan gekregen, maar.. ze ging het toch niet doen omdat haar huidige baas haar heel graag houden wou. Loyaliteit speelde een rol voor haar. Dus toen, aan de koffietafel, heb ik haar geholpen met de brief aan haar nieuwe werkgever. De “ik ga het toch niet doen” brief die ze ging opsturen. Zomaar. Raar want ik ben daar als student, en zij is een volwassen vrouw en die werkt al jarenlang ergens.. En ik mag ineens gewoon helpen met die brief. En die waardeerde het gewoon dat ik hielp. Dat verwacht je  niet.. Dat blijft je bij.  Ik weet niet of dat zo snel in Nederland gebeurt.

IK WERD  GEZIEN

In Malta voelde ik me ZO een ander persoon dan ik hier ben. Hier val ik niet op. Daar wel. En wat ik soms lastig vond.. Die mensen kijken je dan ook écht anders aan. Dat vond ik heel moeilijk en je wordt er heel zelf-bewust van. Op een gegeven moment was ik er echt bijna constant mee bezig. en dan valt je echt van alles op. Het klinkt gek, maar zelfs de damn dogs kijken je op een manier aan.  Dan loop je gewoon over straat en rijdt er een auto langs met een hond er in. En die hond blijft je uit de auto aanstaren..je ziet zijn kopje draaien terwijl de auto verder rijdt. En je denkt van.. the damn dog? Wat is dit? … Maar goed, het schijnt daar normaal te zijn om mensen die er anders uitzien meer aandacht te geven. Maar de knop moest wel om bij mij en het was even zoeken naar “hoe doe ik dat? Hoe negeer ik de aandacht“? Op een gegeven moment kreeg ik veel complimenten van collega’s voor hoe ik me kleedde, mijn stijl, en make-up. Dus op een gegeven moment dacht ik: ah.. die anderen zijn gewoon jaloers.. I don’t give a damn, het zit allemaal wel goed. Ik doe mijn ding. Het triggert je gewoon, zoiets. Later stelde ik dat wat bij. De oudere mensen zijn daar echt nog wat ouderwets in hun doen en denken. Daar kom je ook achter. Ook als het om mode gaat.. Heel behoudend in stijl, niet te veel bloot.. Heel braaf.  Maar ik dus niet. En dan kijken ze je inderdaad wat gek aan. Maar daar moet je doorheen prikken en je eigen ding blijven doen.

LEKKER ETEN

Je kunt in Valletta echt lekker eten, en het is niet duur. Ik heb ook een paar aanraders qua hapjes. Dit moet je gewoon proberen als je er bent. Ten eerste PASTIZI.. een soort van vette hap van deeg met kaas. Heeeerlijk.

Als tweede..IMQARET… Het is deep fried deeg gevuld met een soort van dadelpuree, en je dipt het in ijs. HEERLIJK. Smaakt ook heel lekker met een bakje koffie erbij.

Maar er is veel meer.. Ik heb daar echt heel veel en heel vaak lekker gegeten. Ik kwam regelmatig bij Shoreditch Bar & Kitchen… daar hebben ze de lekkerste pannenkoeken en burgers! Echt hemels… En als je zin hebt in Starbucks, dan ga je naar Costa! O.My.God. Echt aanraders.

DE MENSEN IN VALLETTA

Heel behulpzaam, super leuk, en super aardig! Bijvoorbeeld, ik ging elke dag met de bus naar werk.. de chaffeurs altijd aardig en behulpzaam . En dat terwijl ik van andere Maltezen veel slechte dingen over ze heb gehoord, dat ze altijd schelden, dat ze chagrijnig zijn.. NIKS van gemerkt. En dat zouden de ergste mensen zijn.

HET WEER

Mooi weer daar. Echt geweldig. Als ik wakker werd, en ik vertrok naar stage: mooi weer. Als ik terug ging van stage: nog steeds mooi weer. Elke dag, wéér! 🙂

DE MINPUNTJES

Bed en buurt: mijn verblijf was echt wel ok, maar saai. Ik verbleef in Lija, het is een student-residence en er is er eigenlijk niets te doen.. Het is in een wijk  voor rijkere mensen en dat zie je aan alles en iedereen. Maar goed dat moet je maar meemaken. Het is verder wel netjes, en iedereen was er heel behulpzaam. Maar de bedden waren vreselijk… Als je een gevoelige rug hebt is het echt funest voor je slaap en fitheid. Het voelde alsof je op een stuk steen lag, met ijzeren draadjes erin.

Verkeer:  je kunt er niet echt fietsen, dus ik zat elke dag in de bus. Om de zoveel minuten komt er één en je zit dus nooit heel lang te wachten. Maar.. je zit er wel heel lang in.. gemiddeld 45 minuten en soms wel twee keer zo lang.. Hangt ook af van waar je moet zijn, en waar je woont natuurlijk. Maar het is super druk op de wegen. Daarom moet je ook steeds wat eerder weg van huis. Verkeer is daar wel chaotisch soms. Maar wat ik al zei, mijn mindset was gewoon positief, en het viel me wel mee.. maar je moet er gewoon rekening mee houden.

  • ALS HET KAN, MOET JE GEWOON NAAR BUITENLAND GAAN.

Vooral de mensen die het leuk vinden om nieuwe ervaringen op te doen, en in een heel andere wereld terecht willen komen. Ga ervoor. De ervaring verandert je, en als je terugkomt ben je een ander persoon. Het is anders dan op vakantie gaan als je er ook onder de mensen komt. Je ontwikkelt als persoon, en ik merkte dat vooral toen ik terugkwam…het is alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Ik weet het nog… Mijn vriendinnen haalden me op van het vliegveld.. en dat was een raar gevoel. Ik was met mijn hoofd gewoon ergens anders.. En dan kom je hier terug en dan merk je hoe mensen verschillend zijn.. Hier en in Malta, het is gewoon zo anders. De routines die zijn anders, de cultuur is anders.

Voor de mensen die twijfelen en denken “toch vind ik het een beetje eng”. Gewoon doen.. Niet nadenken.. krijg je geen spijt van.

TIPS

Let op. Áls je met andere studenten gaat, dan moet je elkaar wel eerst leren kennen. Zelf vond ik het niet per se leuk met mijn reisgenoot vanuit NL… Dus ik moest de reis, en wat ik er uit haal, ook anders gaan zien… je bent er juist om nieuwe mensen te ontmoeten en je eigen ontwikkelingen te krijgen. Je hoeft er niet per se met vrienden naartoe..

MIJN VOLGENDE STAPPEN

Volgende jaar weer terug naar Malta hoop ik, en dan voor wat langer… Dit jaar in herfstvakantie ga ik ook al voor een weekje terug. Nog niet geboekt want eerst moet mijn opleiding goed lopen.. en ik moet geld verdienen.. Maar in de herfst ga ik echt weer naar Malta. Het komt allemaal wel. Ik ben sowieso iemand die van reizen houdt… in  de toekomst zou ik ook een baan willen waar ik reizen kan, en mode in de gaten houden…

FINAL THOUGHTS & SIGHTS

Ik wil terug…Ik wil terug….