Hoe stimuleer je motivatie? Vijf aanraders

Je wilt natuurlijk het liefst dat motivatie bij je leerlingen van binnenuit komt. Oftewel dat je leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn en niet alleen iets doen omdat het van jóu moet. De ‘drive’ die iemand vanuit zichzelf heeft om iets te doen, kun je niet van buitenaf opleggen. Toch kun je als docent op de motivatie best nog wat invloed uitoefenen. Hoe? Hier vijf aanraders voor je.

  1. Vertel waarom iets moet

Voor een student is het ontzettend belangrijk om te weten waarom hij iets moet doen en leren (geldt dit niet voor ons allemaal?). Hij zal meer waarde hechten aan de opdracht of lesstof als duidelijk is waarom het ‘nuttig is voor later’. De student kan zich er vaak beter toe zetten aan de slag te gaan. Natuurlijk hoef je niet bij elk klein dingetje te vermelden welk doel erachter zit. Maar mocht zich eens een motivatiedip voordoen, hou deze tip dan in gedachten.

  1. Besteed aandacht aan de ontwikkeling

Ga eens lekker ‘schaalwandelen’ met je student(en). Waar stond hij in het begin van het schooljaar en hoe is het nu? Het is belangrijk voor de motivatie aandacht te besteden aan wat de student nu allemaal al kent en kan en vooral hoe dat zo gekomen is. Bespreek de succesverhalen en wees daarbij zeker niet te terughoudend met complimenten. Vergeet ook niet alvast op toekomstige successen vooruit te lopen, want die zitten er zeker aan te komen.

  1. Betrek de leerlingen bij de les

In een van de vele onderzoeken met betrekking tot motivatie werd aan de studenten gevraagd: ‘Wat zorgt er bij jullie nu voor dat je gemotiveerd raakt?’ Een van de topantwoorden was: ‘Betrek ons vaker bij de les! Vraag ons wat we er van vonden en wat er anders kan. Wij hebben ideeën en staan te popelen om input leveren’. Doe er je voordeel mee!

  1. Vertel eigen anekdotes over het vak

Breng niet alleen vakkennis over maar laat ook weten aan je studenten wat jij zo inspirerend vindt aan dit vak. Vertel anekdotes, neem de moeite af en toe eigen ervaringen te delen. Jouw enthousiasme kan aanstekelijk werken. Studenten willen graag op een gelijkwaardig niveau over een vak praten. Dit kan ze motiveren zelf op ontdekkingstocht te gaan om te kijken wat ze leuk vinden.

  1. Ken je student

Zorg voor een goede relatie met de student. Als er eenmaal verbinding is, is het makkelijker studenten te motiveren. Dit illustreert het verhaal van de leerling die in de pauze door een docent in de kraag werd gevat van wie hij al drie jaar geen les meer had. De docent: ‘Wat hoor ik nu, gaat het niet goed? Ik maak me zorgen om je, straks ga je het eindexamen niet halen’. Dit raakte de student zo dat hij alsnog erg hard ging werken en toch nog slaagde.

 

Bron: Maak werk van onderwijs