Mentorprogramma Friesland

Als je bewust bezig bent met de vraag: “wat wil ik als startend ondernemer (of als ondernemend werknemer) en hoe bereik ik het?” 

Loop je als student of FC medewerker vaak tegen vragen aan waar je nog geen antwoord op hebt?  Antwoorden kunnen gegeven worden door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Vergis je niet, veel van wat je meemaakt hebben andereDenk aan..

– iemand die zich focust op de doelen die jij hebt en tevens jouw netwerk vergroot.

– iemand die je regelmatig ziet, iemand die je coacht en meeneemt in zijn (ondernemers)wereld. Zo doe je ideeën op en leer je nieuwe mensen kennen. Deze mensen, mentoren genoemd, zijn overal om je heen.

Heb je al een mentor in je leven? Iemand die jouw keuzes herkent en jou stimuleert om vooruit te komen met jouw droom, jouw passie, en jouw talenten? Of mis je zo’n iemand?

Een persoonlijke mentor die jou vooruit helpt en verder kan brengen, kan je aanvragen via MentorProgramma Friesland. Zoek je dus antwoorden, en neem je contact met ons op? Dan heb je daarmee al je ondernemendheid laten zien, en heb je de eerste stap gemaakt.

Aanvullende informatie over wij te werk gaan:

Wie zoek jij, en waarom is het krachtig om een persoonlijke mentor te zoeken?

 • Een mentor is iemand die jij kiest.
 • Het is iemand die alleen jou coacht.
 • De mentor herkent je vragen en ideeën. Jullie hebben een klik met elkaar.

 

Waarom is het leerzaam een persoonlijke mentor te kiezen?

 • Je leert sterke voorbeelden kennen.
 • Je doet ideeën op over je toekomst en je keuzes.
 • Je leert zaken vanuit een ander oogpunt te bekijken.
 • Je leert communiceren en luisteren.
 • Je leert je doelen te formuleren en stappen te zetten.

Hoe werkt het?

Bedenk eerst wat je wilt en wat je in een mentor zoekt.

Is er iemand in je omgeving die die rol kan vervullen? Iemand die je interessant vindt, en inspirerend, met wie je een klik hebt? Vraag dan of hij / zij je mentor wil zijn.

Hou een logboek bij over de gesprekken zodat je deze activiteit later kan opnemen in je portfolio, als bewijsstuk van je competenties zoals persoonlijke ontwikkeling, burgerschapscompetenties, netwerken of ondernemend handelen.

Zorg ervoor dat jullie elkaar regelmatig zien, bij voorbeeld om de twee/drie weken. Spreek met elkaar af wie initiatief neemt voor de volgende afspraak.

Bereid de gesprekken voor met onderwerpen van de afgelopen periode, zodat jullie daar samen over kunnen sparren. Zo doe je nieuwe inzichten op.

Blijkt alsnog dat je geen geschikte mentor in jouw omgeving kan vinden, dan kun je een persoonlijk mentor alsnog aanvragen via MentorProgramma Friesland.

Kijk voor meer informatie op www.mentorprogrammafriesland.nl

Ook een optie: Job shadowing

De twee woorden geven precies aan wat het is. Je volgt iemand tijdens zijn werkzaamheden in het bedrijf of daar buiten.

Je kijkt en observeert wat ze doen:

 • Je kunt “ïn het echt” zien, wat het beroep inhoudt
 • Je kunt ze allerlei vragen stellen
 • Je ervaart de hectiek en spanning die bij het beroep hoort
 • Je ziet wat het werk van je vraagt
 • Je ziet hoe men ermee omgaat

En op basis daarvan kan je al een beetje in schatten of dit beroep en dit werk iets voor jou is.

Voordat je met een opleiding begint, of zelfs voordat je ergens solliciteert, kan dit een goede manier zijn om een echt beeld te krijgen van het beroep of de baan.

Maar wat ook belangrijk is om te ervaren welke mensen hiervoor kiezen. Zijn dit persoonlijkheden met kwaliteiten, waar jij bij past?

 

Het MentorProgramma Friesland heeft een uitgebreid netwerk, waarin vele bedrijven en beroepen vertegenwoordigt zijn. Van jurist tot schilder, van kunstschilder tot bestuurder.

Heb je een vraag, wil je weten hoe je ” job shadower” kunt worden, mail ons: info@mentorprogrammafriesland.nl