Posts op Facebook: de beste 3 tips voor beginners

Met meer dan 1 miljard gebruikers is Facebook nog steeds het meest gebruikte social netwerk ter wereld. Dankzij Facebook is het mogelijk om een doelgroep te bereiken die je anders, via bijvoorbeeld traditionele media, niet zo gemakkelijk kunt benaderen. Dit doe je onder andere door het plaatsen van posts, de berichten waarmee jij jouw doelgroep benadert. Het is nog niet altijd gemakkelijk om een goede Facebookpost te maken. Lees daarom deze drie tips om een succesvolle Facebookpost te creëren.

  1. Maak gebruik van interessante foto’s, video en links

Dat klinkt natuurlijk voor de hand liggend. Je gaat natuurlijk geen ‘saaie’ berichten plaatsen. Maar hoe kan het dan dat jouw interessante bericht weinig likes krijgt? Het is ten eerste belangrijk om te bekijken wie jouw doelgroep nou eigenlijk is. Facebook kan daar gemakkelijk inzicht in geven via de statistieken. Bekijk bijvoorbeeld wat de leeftijd, het geslacht en de interesses zijn van jouw volgers en zorg ervoor dat de content die jij plaatst hierop wordt afgestemd.

Daarnaast zijn er nog een aantal aspecten die hieraan bijdragen, waar je misschien niet zo snel aan zou denken. Zo hebben foto’s mét link meer succes dan alleen een foto. Probeer dus een link toe te voegen als dat mogelijk is. Plaats bij een video niet de YouTube-link. De meesten zullen misschien denken dat dit niet uitmaakt, maar het is veel effectiever om een video direct te uploaden. Hieronder zie je een voorbeeld van een direct geüploade video van de BBC.

Maak je gebruik van Instagram? Zorg er dan voor dat je deze foto’s ook automatisch plaatst op je Facebooktijdlijn. Als je foto’s via Instagram op Facebook geplaatst worden, krijgen ze tot 23 procent meer likes, shares en reacties dan foto’s die direct op Facebook worden geplaatst.

  1. Niet elke post moet reclame zijn

Bedrijven zijn vaak geneigd om alleen hun eigen diensten en producten aan te prijzen. Niet doen! Mensen komen dagelijks in aanraking met reclames. Zorg er daarom voor dat er een goede balans is tussen het aanprijzen van producten en diensten en content die nuttig kan zijn voor jouw doelgroep. Hieronder zie je een voorbeeld waarbij de post teveel neigt naar reclame.

Een post waarbij dat wel goed gaat, is er eentje van Coolblue. Zij combineren de verkoop van producten goed in hun Facebookpost. Zij laten namelijk zien waarom het nuttig voor de klant is om hun website te bezoeken.

  1. Timing: kies de beste dag en het beste tijdstip uit

Niet alleen de kwaliteit van de content is belangrijk, maar ook de timing. Het aantal likes, shares en reacties hangt namelijk ook erg af van de dag en het tijdstip waarop jij jouw bericht plaatst. Denk hierbij ook aan de competitie. Niet alleen van andere bedrijven maar bijvoorbeeld ook van vrienden, familie en Facebookgroepen. Facebook kan namelijk maar een beperkt aantal berichten laten zien op iemands tijdlijn. Als veel bedrijven en andere Facebookgebruikers tegelijkertijd een bericht plaatsten, is de kans dat jouw bericht gezien wordt klein.

BuzzSumo heeft 1 miljard Facebookberichten geanalyseerd en kwam tot de conclusie dat je het beste berichten kunt plaatsen tussen 19:00 en 23:00 uur. Rond dit tijdstip worden minder berichten gepubliceerd en dus is de kans dat jouw bericht wordt gelezen aanzienlijk groter. Maar naast de concurrentie, is het ook slim om een ander aspect in de gaten te houden.  En dat is de doelgroep. Facebook heeft de mogelijkheid om statistieken weer te geven over wanneer jouw volgers online zijn. Het beste is dus om een afweging te maken tussen wanneer jouw volgers het meest online zijn en wanneer er het minst door concurrenten gepost wordt.

Bij het plaatsen van een Facebookpost is het dus goed dat de content aansluit op de doelgroep. Je moet een balans vinden tussen het aanprijzen van producten en nuttige content. Niet alleen kwaliteit maar ook timing is van belang. Meer tips lezen? Lees dan het artikel van dmnmedia.

Bron: Franckwatching

Afbeelding met dank aan 123RF.