Kalm en beheerst zet Hester het plankgerecht met zalmblini’s en gevulde wijnbladeren, geflankeerd door een groentetuintje en –sticks, op tafel. Ze is deze avond zichtbaar in haar element op de Tweebaksmarkt. Zeker nu ze datgene kan doen waar ze het beste in is: ervoor zorgen dat mensen een prettige avond beleven.

Je moet goed kijken om te kunnen zien dat Hester nog student is: op haar donkerblauwe pak draagt ze subtiel het logo van de Middelbare Hotelschool Friesland. Want Hester is vanavond een van de ruim tweehonderd Friesland College-studenten die ervoor zorgen dat het Groot Liwwadder Diner andermaal een succes wordt.

En net als in het voorgaande jaar slaagt ze daar samen met haar medestudenten glansrijk in. Hun coach-begeleiders op de achtergrond hebben dan ook terecht een blik van trots in de ogen. Ze kijken toe, meer hoeven ze ook niet te doen. Het loopt allemaal op rolletjes.

Genieten
Het was gezellig vol op donderdagavond 29 september in het hart van bestuurlijk Fryslân. Met een kleine duizend gasten die deze avond een keur aan gerechten voorgeschoteld krijgen. Wat te denken van Fryske Bôle uit ’t Bildt met wakameboter dat al op tafel staat als de soms prominente gasten professioneel naar hun plaats gebracht worden. Inderdaad, door gastheren en –vrouwen die een mbo-opleiding volgen – of toepasselijker tijdens dit evenement: genieten – op het Friesland College.

Druk
Andere opvallende smakelijkheden uit het vijfgangen menu: Paddy Pie, visstoof uit de Noordzee, cassoulet met kippendijen, dessert met Oldehovebier en als afsluiter koffie en/of thee met streetbites. Alles wederom bereid door studentkoks van Middelbare Hotelschool Friesland. Ze hebben het er afgelopen weken druk mee gehad, maar het resultaat is zeker naar. De gasten laten het zich allemaal goed smaken, ook de vegetariërs onder hen want aan alles was gedacht.

Franse koks
Vrolijke intermezzo’s waren er eveneens. Zoals die met twee hysterisch-enthousiaste Franse koks, die een paar keer het podium voor zichzelf en hun lieftallige assistentes opeisten. Het tafereel dreigt in een vrolijke chaos te eindigen totdat ze er wonderwel in slagen een exquise gerecht tevoorschijn te toveren. De ‘maîtres’ en hun dienstdoend personeel blijken allen D’Drivers te zijn, studenten Artiest Drama om precies te zijn. Ze krijgen de lachers op hun hand.

Vanzelfsprekend
Achter de coulissen – dus onzichtbaar voor de clientèle – is werkelijk van alles gaande. Toetjes worden keurig op borden gedrapeerd, danspasjes ingestudeerd, shiftleden geïnstrueerd door studenten met leidinggevende rollen … Er wordt zelfs gefilmd en geregisseerd vanuit een heuse regiekamer. En dat alles met een vanzelfsprekendheid alsof de studenten – vaak nog ver onder de twintig – al jaren in het vak zitten.

Marrit Dijkstra en Pier Mulder, coach-begeleiders van het Friesland College, zijn het dan ook net als al hun tientallen andere trotse collega’s erover eens. ‘Dat Groot Liwwadder Diner, daar gaan we ook volgend jaar voor’.
Een fotoreportage van het Groot Liwwadder Diner vind je op de Facebookpagina van het Friesland College.