Tips om studentondernemer te worden

Sommige studenten besluiten naast hun studie een eigen bedrijf te starten. Studenten.net heeft de afgelopen maanden al ruim 20 studentenondernemers het hemd van het lijf gevraagd. Hen werd onder andere gevraagd naar tips voor studenten die ook graag een eigen bedrijf willen starten. Wij stelden een top 5 voor je op!

Veel studenten besluiten naast hun studie een eigen bedrijf te starten. Studenten.net heeft de afgelopen maanden al ruim 20 studentenondernemers het hemd van het lijf gevraagd. Hen werd onder andere gevraagd naar tips voor studenten die ook graag een eigen bedrijf willen starten. Wij stelden een top 5 voor je op!

Tip 1: Wees goed voorbereid
The sky is the limit, but you have to start somewhere. Wees geen ongeleid projectiel, maar bereid je goed voor op het ondernemerschap. Volg bijvoorbeeld een studie of Minor die je op weg helpt bij het starten van een eigen bedrijf. Praat ook met andere ondernemers, zowel starters als gevestigde. Laat je inspireren, bekijk het vanuit verschillende invalshoeken en creëer uiteindelijk je eigen visie. Denk goed na over je product of dienst, verken de markt, stel een bedrijfsplan op en weet wat je doelen zijn. Zet geen roze bril op, maar kijk ook naar de worst case scenario’s. Zo kun je je daarop voorbereiden of ze zelfs vermijden.

Tip 2: Doe het niet om het geld
Veel mensen denken dat een eigen bedrijf vooral lekker cashen is. Wrong! Ze verkijken zich op de kosten en de risico’s. Succes bereik je doorgaans niet zonder (durven te) investeren, risico’s nemen en heel veel (nachtelijke) uren maken. Hard werken voor weinig geld, dat is vaak het bestaan van de startende ondernemer. Weeg de kosten en de baten tegen elkaar af. Sommige bedrijfsconcepten vragen om veel en dure investeringen, maar er zijn ook concepten waarbij je nauwelijks kosten maakt. Wil je na je studie ook ondernemen, zorg dan dat je bedrijf winstgevend is, zodat je er echt van kunt leven. Uiteindelijk moet er natuurlijk geld verdiend worden.Tip 3: Sta 100% achter je ideeHeb je een goed idee, maar je aarzelt? Zet het op papier en vraag in je omgeving wat mensen er van vinden. Zo kun je bijschaven, optimaliseren en uiteindelijk toewerken naar een plan waar jij en je omgeving enthousiast van wordt. Maar uiteindelijk gaat het ook vooral om je eigen inzet en zelfvertrouwen. Onthoud: niet geschoten is altijd mis! Wacht niet op ‘het grote doorbraakidee’. Begin met iets dat je interesseert en ga op zoek naar een sparringpartner waarmee je vreugde en frustratie kunt delen en eindeloos kan brainstormen.

Tip 3: Gewoon doen!
Veel studenten willen wel een eigen bedrijf starten en praten er ook veel over, maar hakken de knoop niet door. Het ondernemen blijft een vage droom. Daar is maar een oplossing voor: gewoon doen! Misschien stelt je studie niet zoveel voor en kun je het ondernemen er prima naast doen. Ook al wil je later alsnog in loondienst gaan werken, dan heb je toch een schat aan ervaring opgedaan door je eigen bedrijf. Als student heb je bovendien een ideale springplank om een eigen bedrijf te starten, denk aan je enorme netwerk en je financiële situatie. Beginnen met ondernemen wordt een stuk lastiger wanneer je de 30 bent gepasseerd, een vaste baan hebt, een hypotheek en misschien wel een paar (hongerige) kinderen.

Tip 4: Geef niet (te snel) op

“Going from failure to failure without losing enthousiasm”, hiermee citeren we Winston Churchill. Ondernemen is vol enthousiasme beginnen, op je bek gaan, overeind krabbelen, verdergaan, weer op je bek gaan, enzovoort. Zelden gaat het van een leien dakje en je moet jezelf ook afvragen of je dat wel wilt. Het is een cliché, maar van je fouten leer je. Als ondernemer speel je niet op safe. Het is doorgaans niet kiezen voor de veilige weg, maar een weg met hobbels en obstakels. Heb je eenmaal de wind in de rug, dan kun je bergen verzetten! Succes.

 

Bron: Studentenet