Competitief Oriënteren op Ondernemen

En toen was het eindelijk zover: de studenten van het Keuzedeel Oriëntatie op Ondernemerschap presenteerden hun ondernemingsplannen @ de Kanselarij. Niet zomaar een presentatie, maar een competitie tussen zes groepen! Drie groepen uit Heerenveen, van onze collega Arnoud Osinga, en drie groepen uit Leeuwarden die bij Sabine Sijbesma het Keuzedeel volgen. Er wachtte een mooie prijs voor de winnaars: een heerlijke taart én, natuurlijk, een medaille!n medaille!

De groepen hadden zich allemaal goed voorbereid: mooie presentaties, goede ideeën en mooie gesprekken. De jury bestond uit Stefan Veldman, ondernemer uit Leeuwarden en Jacob Klaas Haakma, adviseur bij de ABN Amro. Zij beoordeelden op ‘Beste idee’, ‘Beste Ondernemingsplan’ en ‘Beste presentatie’. De groep die de meeste punten op alle onderdelen kreeg werd de winnaar.

En wat waren dan al die goede ideeën?

Heel divers, en dat maakte de middag voor de jury extra leuk. Bijvoorbeeld het idee van ‘Rent a car’, zij willen een app ontwikkelen waardoor mensen nog gemakkelijker en sneller een auto kunnen huren. Of ‘Your Fashion’: kies zelf je stof bij hun uit en laat je favoriete kledingstuk maken. Maar ook ‘Meat it’ die een grillrestaurant willen beginnen in Waalwijk. En ‘Out of the box’, de naam zegt het eigenlijk al: een outfit laten samenstellen door deze groep levert een out of the box garderobe op. En dan nog ‘Speedwheels’: een e-rolstoel (rolstoel met elektrische aandrijving). De groep met het bedrijfsidee ‘Dorst’ wil er voor zorgen dat iedereen na sluitingstijd nog steeds een koud biertje kan bestellen via een handige app.

Wat de winnaar onderscheidt.

Wat de jury opviel was dat iedere groep wel iets in zijn plan had wat de anderen niet hadden. Voorbeelden hiervan zijn: rekening houden met BTW, de belasting afdracht, rechtsvorm(keuze), marktonderzoek, wet- en regelgeving. Dit maakte het voor de jury ook lastiger om een keuze te maken wie de winnaar zou worden. De winnaar is uiteindelijk geworden… de groep ‘Dorst’! Dit omdat ze een duidelijk idee hadden, met niet veel risico’s en een goede uitwerking en een heldere presentatie. Gefeliciteerd!

Een woord van de docenten

Wat de docenten, Arnoud en Sabine, opviel was dat er topprestaties zijn geleverd door alle studenten. Dit keuzedeel geeft studenten de kans zich te oriënteren op ondernemerschap. Ze hebben dit een aantal weken gedaan door middel van het uitvoeren van verschillende opdrachten en hebben vervolgens in ongeveer drie weken tijd hun ideeën uitgewerkt in mooie plannen met presentaties. Kortom: een mooi succes van een mooie groep!