Het gezicht van de moderne professional: Carlien Keilholtz

Carlien Keilholtz ís GraVoCo , “grafische vormgeving en concepting” is haar corebusiness. Maar GraVoCo staat ook voor zakelijk, consequent & to the point. Carlien heeft noch tijd voor nonsense noch begrip voor drifters. Hieronder onze schets van de moderne ZZP-er.

Vorige week kwam Carlien haar kennis, ervaring en wijsheid delen met SEB studenten  bij het Ondernemerscollege. Als ZZP-er met een indrukwekkend portfolio aan werk en klanten heeft ze haar strepen verdiend en onze aandacht getrokken. Tijd dus voor een gesprek, een gastcollege, en een profiel. In het kort: Carlien is on.

Work hard, or go home.

Carlien sloopt illusies over zelfstandig ondernemerschap. Lekker veel geld verdienen met alleen maar leuke klusjes in je eigen vak? Nope. Er zijn leuke klussen genoeg ja, maar het is ook hard werken met strikte deadlines en veel concurrentie. Absolute professionaliteit is een absolute must. Iets minder volstaat niet. Carlien draagt dit ook uit tijdens haar bezoek. Een studente die tijdens het college even weg drift? Gelijk aanpakken en aanspreken op gedrag: ‘als ik dat bij een klant doe, lig ík eruit. Dan had jij beter thuis kunnen blijven’. Ze duldt geen nonsense. Scherp en direct.  Die boodschap ontmoet wat weerstand en zelfverdediging van de studente. Carlien gaat onverstoord verder. Of je wel of niet meegaat is je eigen keuze.

Blijf groeien.

Voordat je in de positie bent om als ZZP-er (hier en daar) ook echt keuzes te mogen maken over ” welke opdracht doe ik wel, welke niet… ” moet je eerst een aantal jaren meedraaien en goede relaties opbouwen. En dan ben je nog niet klaar. Je moet het elke keer waarmaken en een vertrouwensband hebben met je relaties. Dat doe je door beschikbaar, snel, en betrouwbaar te zijn. En dan ben je nóg niet klaar. Het vakgebied ontwikkelt continu. Je moet bijblijven, het liefst voorlopen. Het is niet niks. Er gaat veel energie in zitten. Daarom moet je van je vak houden als je zelfstandig ondernemer wilt zijn. Het werk geeft energie, maar kost dat ook.

Risico’s nemen.

Je moet als ZZP-er ook risico’s durven nemen. Carlien geeft voorbeelden.

A: ze is niet verzekerd. De premie kost haar in verhouding simpelweg te veel geld.  “Dus heb ik liever een redelijke spaarpot en gelukkig ben ik gezond”. Carlien is hier eerlijk over. Ze redeneert met zelfvertrouwen “ik ben bijna nooit ziek, en ik verdien meer dan iemand in loondienst, dus kan ik ziekte opvangen met mijn spaargeld. Risico’s horen er bij”.

B: geld is niet alles. Ze stond op een gegeven moment voor een keuze bij een van haar klanten. Kiezen voor de leuke collega’s en het vaste aantal uren en dus een vast inkomen? Of gaan voor nieuwe uitdagende opdrachten? De opdracht kostte na jaren meer energie dan het opleverde. Ze maakte na veel wikken en wegen de balans op. (+) De collega’s waardeert ze echt. Én, the job is ook circa 45% van haar inkomen. (-/-) “Maar ja, je moet er ook energie van krijgen”. Uiteindelijk kiest Carlien ervoor om te stoppen. De beslissing was niet makkelijk en het was een risico. De fijne omgang met haar collega’s mist ze nog wel eens. Maar uiteindelijk won haar zelfstandigheidszucht toch. “Ik ga ergens voor, en als ik dat niet meer waar mag of kan maken dan is het tijd om te gaan en mij bezig te houden met opdrachten voor andere klanten waar ik die energie wel krijg.

Power to you.

Twee weken geleden klonk dit ook door in het verhaal van Dorien Beijk. Deze onderneemsters staan ergens voor. Ze willen iets waarmaken, ze handelen vanuit (professionele) waarden, en ze durven risico’s te nemen om bij dicht zichzelf te blijven. Probeer dat eens zelf.