Ondernemerschap: the hot topics

Een industriële setting @ ROC TWENTE, in Hengelo.

Ondernemerschap in het digitale tijdperk? Wanneer is het aanbieden van Engelstalig Ondernemerschapsonderwijs zinvol? En, wat is de toegevoegde waarde van Ondernemend Gedrag als Keuzedeel? Zomaar een paar hot topics bij de BTG docentendag 2018 in Hengelo. Maar het meest inspirerende?  Bas Timmer van Sheltersuit.

Drie collega’s van het Ondernemerscollege zijn naar Hengelo afgereisd voor de tweede editie van het Docentendag Ondernemerschap. In het kader van professionalisering, netwerken, en inspiratie.. zeker de reis waard. Hieronder een kleine impressie van de dag.

Bas Timmer, Sheltersuit

Bas is ook een Hot Topic an sich. Als hij begint te praten ben je eigenlijk al om. Ontzettend sympathiek, oprecht, echt. En dan komt zijn verhaal ook nog eens snoeihard binnen. Het zou zonde zijn om het helemaal uit de doeken te doen voordat je Bas zelf een keer hebt gehoord, dus dat doen we maar niet. Maar laten we het erop houden dat niet iedereen immuun is voor de tragedies die dagelijks om ons heen plaats vinden. En bij sommige mensen, bij Bas, gaat dan de knop gelijk om en ontstaat er iets. Sheltersuit dus. De voorbeeld van Bas laat ook de kracht zien van  Social Enterprise: ondernemen met hart én bewustzijn. Wij zijn erg geïnspireerd door het verhaal van Bas.

Engelstalig onderwijs en Ondernemerschap, zinvol?

Ja, zonder meer. Maar niet altijd, en zeker niet overal. Eindhoven kent een sterk internationaal netwerk. Men doet veel zaken over de grens, en er is een behoefte aan mensen die export-activiteiten kunnen ondersteunen. Eindhoven kent daarnaast een aardig grote populatie expats, wiens kinderen ook uiteraard naar school gaan. Die twee ingrediënten bij elkaar, en je hebt als ROC een goed reden om tweetalig én Engelstalig opleiding International Business op te richtten. De tweetalige variant draait op dit moment met zeventien groepen, en de Engelstalige met twee. Wij vinden het zeker een mooie perspectief, en gezien internationalisering in Friesland hoog  op de agenda staat zijn wij meer dan alert op de kansen.

Menno Lanting: Ondernemerschap in het Digitale Tijdperk

De dag is afgetrapt door Menno Lanting die Ondernemerschap in het digitale tijdperk onder de loep nam. Naast veel trendwoorden bracht Menno ook een gezond dosis humor. Wat vooral  blijft hangen van de presentatie is dat niet alleen de grote organisaties maar zeker ook het MKB en ZZP-ers erg profiteren van het digitale tijdperk. Technologie maakt het mogelijk om met weinig middelen voor jezelf te beginnen en in een netwerk van samenwerkende onafhankelijken (mooi eh?) het werk goed te organiseren. En de grote organisaties dan? De technologie kan voor hun ook een valkuil zijn. Organisaties die als één geheel willen bewegen en alle laatste veranderingen willen omarmen zullen zichzelf tegenkomen. De veranderingen gaan vaak zo snel dat je eigenlijk altijd achterloopt. Daarom is wendbaarheid belangrijk, open zijn naar je omgeving, flexibiliteit. Ondernemend gedrag, zeg maar 😉  Dus, wil je waardevol blijven, probeer dan niet achter alle ontwikkelingen aan te hollen, maar blijf vooral wendbaar en relevant.

Andrea Klaeijsen: Ondernemend Gedrag / Ondernemendheid in het onderwijs. Was is de toegevoegde waarde?

Op dit moment wordt een rapport voorbereid over de toegevoegde waarde en effecten van onderwijs gericht op ondernemendheid van studenten. De resultaten zijn, mogen we alvast verklappen, grotendeels positief maar er zijn ook kanttekeningen. Het goede is bijvoorbeeld een positieve samenhang tussen ondernemendheidsonderwijs en de studenten eigen inschatting van:

  • goede prestaties op school
  • stage: prestaties, fouten durven maken, en verantwoordelijkheid krijgen.
  • Doorleren na MBO
  • Starten als ZZP-er

Ook is er een positieve samenhang met studenten hun vertrouwen in:

  • afronding huidige opleiding
  • afronden vervolgopleiding
  • vinden van een baan
  • opstarten eigen bedrijf

Geen samenhang met…

  • …kans op werken voor werkgever.

En die laatste is wel even belangrijk. Er zijn overigens nog andere nuances die aan te brengen zijn. De volledige resultaten zullen binnenkort bekend worden gemaakt en wij van het Ondernemerscollege houden contact met Andrea, en gaan zo snel mogelijk een beknopt analyse uitbrengen.