Studenten-Blog: internationalisering met Herman Wiegersma

Herman Wiegersma volgt een keuzedeel bij het Ondernemerscollege – Friesland College. Recent ging hij naar een voorlichtingsevenement van het  I.T.S. over internationalisering en export. Erbij zijn, direct van ondernemers leren, en een beetje uit je diepte zijn: heel goed volgens ons. Maar, wat denkt de student tijdens zo een avond? Is het een ‘moetje’? Internationaliseren is niet voor elke ondernemer, of oriënterend student, weggelegd. Maar, Herman neemt ons mee, en volgens ons.. was dít gewoon goed.

“Laatst ben ik samen met de groep en Gerry Postma, onze OC-coach, naar de ITS beurs geweest in Leeuwarden. Hier hebben meerdere ondernemers een praatje gehouden over dingen die je kunt tegenkomen bij het starten van een eigen export-onderneming.

Zelf vond ik het interessant wat ze allemaal hadden te vertellen over ondernemerschap, en wat er allemaal bij komt kijken. Bijvoorbeeld het reizen, zakelijke besprekingen, en natuurlijk het begin zelf: hoe deze mensen begonnen zijn met hun onderneming. Ze hadden het ook over hun eerste investeerders én hun leuke momenten.

Zelf heb ik veel geleerd over zaken doen in het buitenland. Bijvoorbeeld de gewoonten, geloof, cultuur en respect spelen een rol in zakendoen. En het gaat er niet overal gelijk aan toe. Bijvoorbeeld in China, daar praten de mensen niet direct over wat ze willen, en hoe, en wat. Ze praten er een beetje omheen. Dat is wel wat anders. En in Dubai, daar hebben mensen een heel ander niveau van respect dan wij hier in Nederland hebben. Moet je allemaal rekening mee houden.

Zelf vind ik dat goed om te weten. Verder waren er dus verschillende ondernemers bij en ik heb een samenvatting gemaakt van hun verhalen en tips.

Bas de Nooijer van Ventura Systems

Bas vertelde over de deuren die zij maken voor bussen, wereldwijd. Maar hij zei ook wat belangrijk is met exporteren: voor hun was dat vooral dat de relatie tussen bedrijf en klant zo goed mogelijk moet zijn. Dat betekent ook dat mensen zoals hijzelf persoonlijk naar landen en andere bedrijven gaan om hun product te presenteren. Dat wordt gewaardeerd.

Bert Garlich van Ziuz Medical

Bert vertelde over het bedrijf. Ze focussen zich vooral op medische apparatuur die helpt met het onderscheiden van goedaardige en kwaadaardige cellen, omdat dit soms lastig is te onderscheiden voor doctoren. Ook helpen ze politiediensten met het detecteren van kinderpornografie. Verder vertelde hij over het reizen, en dat je daar van moet genieten want je ontmoet altijd nieuwe mensen met andere verhalen!

Bart Brouwer van Jongia

Bart had het over de export van industriële mixers voor fabrieken, maar ook voor farmaceutische doeleinden. Hij benadrukte dat je, voordat je iets wilt exporteren, altijd 100% zeker moet zijn dat alles klopt en dat het met goeie kwaliteit is gemaakt. Dus je moet goede producten maken en afspraken nakomen.

Emile Stuy van Anker Stuy Verven

Emile vertelde over de export van verven en benodigdheden. Hij had tips om klanten te zoeken. Hij zei dat je van te voren goed onderzoek moet doen. Waar willen ze wat hebben, waar gebruiken ze meer en waar minder, en waar zitten fabrieken die veel verf of beits nodig hebben? Zo kun je goed bepalen waar potentiële klanten zitten.

Jelle Jan Wissmann van Glazz

Jelle had het over de export van bewerkte glazen naar het buitenland. Als voorbeeld had hij het over een glazen muur voor een universiteit in Amerika, en dat ze door meerdere van deze grote bewerkte glazen projecten meer reclame wouden maken, zoals in Scandinavië bijvoorbeeld. Dus, je werk is dan ook reclame.

Bedankt voor het lezen!