Online hackathons rondom het thema Corona zijn hot! Wat geweldig is dat mensen uit alle landen virtueel samenwerken, elk hun ervaring delen om oplossingen te bieden voor de eerste pandemie die velen van ons in Europa in hun leven hebben meegemaakt.
Maar wat gebeurt er na de hackathon? Met veel reuring ervoor horen we vaak minder na afloop van het evenement. Met dit in gedachten delen we enkele van de nuttige innovaties die uit deze online evenementen zijn voortgekomen.
Suncrafter – Deze Berlijnse startup werkt al aan het gebruik van milieuvriendelijke SolarHubs om stedelijke en landelijke omgevingen van stroom te voorzien. Tijden
s de hackathon kwamen ze met een ‘handwas’ oplossing die gebruik maakt van ultraviolet licht om te desinfecteren. Het was zo’n solide idee dat het team de hackathon daadwerkelijk won. Je kunt het hier bekijken.
Velmio – Velmio werd opgericht in Tallinn, en richt zich meestal op zijn zwangerschapsgezondheidsapplicatie die AI combineert met het volgen van de levensstijl van aanstaande moeders met mogelijke complicaties. Tijdens de Estse Hack the Crisis hackathon, kwamen ze met een ‘coronavirus tracker’ die gebruikerssymptomen analyseert om een COVID-19 risiconiveau in te schatten, het risiconiveau van nabijgelegen locaties laat zien, met de mogelijkheid om anoniem symptomen te loggen. Het is momenteel beschikbaar om te downloaden in Estland en Australië.
Linisterie – Linisterie, opgericht in 2016, werkt al een paar jaar aan haar ultramoderne digitale wachtrijdienst, met als doel de klantentrouw te vergroten en de verkoop voor klanten te stimuleren. Het team uit Boedapest nam eind april deel aan de EU hackathon. Met behulp van de bestaande technologie heeft het een oplossing gecreëerd die tot doel heeft de overdracht van virussen te verminderen wanneer mensen naar de supermarkt gaan, door klanten in de winkel te beperken, de wachtrij buiten te beheren en mensen te helpen om in plaats daarvan online te kopen. Je kunt hun pitch hier zien.
Bankera – Bankera, de startup van de internationale betaaldienst, werd opgericht in 2017. Ze zijn gevestigd in Vilnius, Litouwen, en namen deel aan de EU hackathon. De oplossing die zij bedachten was Bankera Business Care, dat bedrijven die tijdens COVID-19 te maken hebben met cashflowproblemen wil helpen met een garantie van haar businesspartner. Via hun systeem is de terugbetaling van de lening flexibel en kan deze na afloop van de quarantaine plaatsvinden.
Colivery – Colivery kwam uit de 48 uur durende Duitse online hackathon #WirVsVirus. Colviery’s platform brengt ‘helpers’ samen die hun medeburgers kunnen helpen met zaken als het kopen van basisvoedsel, naar de drogist gaan en het ophalen van vrij verkrijgbare medicijnen. Bekijk hun video (in het Duits maar met Engelse ondertiteling) hier bekijken.
Wamapp – Opgericht in Oslo, richt Wamapp zich op het geven van plezier aan familie en vrienden door het geven van kleine, attente en leuke cadeaus. Na deelname aan de Noorse hackathon kwamen ze op het idee om kleine bedrijven te ondersteunen door klanten vouchers te laten kopen voor gebruik na de pandemie, als geschenk voor hun familie en vrienden. Bekijk de pitch hier en volg hun ontwikkeling op hun LinkedIn (ze hebben net hun landingspagina gelanceerd!).
VoiceMed – Dit wonderteam heeft zowel de Hack the Crisis Italië als de Hack the Crisis Zweden gewonnen. Omdat er weinig coronavirustesten zijn, laat VoiceMed’s oplossing iedereen met een smartphone of computer zichzelf testen. Door simpelweg te hoesten of naar uw telefoon/pc te spreken en een paar vragen te beantwoorden, krijgen gebruikers een analyse op basis van spraakherkenningssoftware die uw stem vergelijkt met de stem van geïnfecteerde mensen.
SUVE – Hun snelle denken bracht SUVE tot leven, een live chatbot om alle burgervragen over de coronaviruspandemie te beantwoorden. Sinds de oprichting is het door de regering van Estland opgepikt en is het op vele websites van hen geïnstalleerd om de vragen van het publiek te beantwoorden.
WeCare – Als gevolg van het Bulgaarse virtuele evenement ‘Hack the Crisis’ wil WeCare jonge gezinnen met kinderen helpen die hun belangrijkste inkomstenbronnen zijn kwijtgeraakt als gevolg van de sluiting van het bedrijf tijdens de pandemie. Het team heeft al een complete website en social media kanalen, en is toegewijd aan het voortzetten van het project dat eind maart werd samengesteld.
CoronaFree – Winnaar van de Zweedse hackathon in de categorie ‘Community’. Hun oplossing is gericht op het uitgeven en verifiëren van “immuniteitscertificaten” voor het coronavirus om de overgang naar een leven na Corona te vergemakkelijken.
bron: eu-startups.com