Bouwinus Sikkes – Coffe Central

Wie ben je en wat voor bedrijf heb je?
Ik ben Bouwinus Sikkes, ik ben eigenaar van Coffee Central Leeuwarden, tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik als bedrijfsleider van een supermarkt best veel uren maakte voor een baas die ik nooit zag. Ik had de verantwoordelijkheid over 181 medewerkers maar moest ook ontzettend veel verantwoordelijk tonen richting het hoofdkantoor met name betreffende de cijfers. het menselijke was veel minder aan de orde.

Op dat moment heb ik besloten om mijn baan op te zeggen en een onzekere stap te maken om mijn studie af te ronden en daarna een andere richting op te gaan. Ik heb mijn duale Small business studie omgezet in een voltijd en ik kreeg gelijk het moduul ondernemerschap voor de kiezen in April 2012 heb ik mij ingeschreven bij de KvK en op dat moment was ik “ondernemer”

Wat voor opleiding heb je gevolgd en waarom deze?
Met mijn opleiding Horeca ondernemer Manager op het Friesland College heb ik veel achtergrond meegekregen in de horeca. Toen ik klaar was met de opleiding had ik besloten om nooit meer de horeca in te gaan. ik was er zogezegd helemaal klaar mee. Maar toen ik het moduul op Stenden volgde over ondernemerschap kwam de horeca automatisch weer boven drijven. Mijn eerste idee was om met een Citroen HY bus overal in Nederland koffie te gaan verkopen. Ik ben om het te realiseren begonnen met een crowdfund actie om naast geld ook netwerk te creëren. Ik begreep al heel snel dat ik naast geld ook mensen nodig had met of invloed of ideeën. En wanneer ze jou sympathiek en leuk vinden heb je ook een hogere gunfactor.

Wat is je motto? Wat maakt jou als ondernemer uniek?
Wat mij uniek maakt is lastig te zeggen. ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich thuisvoelt, of het nou een kopje koffie is of een dosis aandacht. Iedereen dient behandeld te worden als diegene wilt. Ik wil ook zorg dragen in al mijn keuzes voor mens, mens en planeet. het gevaar is dat ik mijzelf wel eens vergeet.

Ondernemen is af en toe ook moeilijk. De eerste maanden dat je omzet zo laag is dat je eigenlijk geen bestaansrecht hebt zijn heel vervelend. maar door had te werken en elke dag met enthousiasme en passie je producten maken voor onze gasten geeft heel veel drive. Er komt bij dat ik niet snel tevreden ben en de beste wil worden in wat ik doe.

Wat zijn je ambities?
Inmiddels heb ik een aantal extra onderdelen waaronder de Kanselarij in Leeuwarden, de Koken in Akkrum en zijn wij actief met onze mobiele koffiebarren. Helaas kan ik dit niet meer alleen doen maar heb ik tegenwoordig best wat personeel en stagiares. Met zijn allen doe je het en zorg je voor het totaal concept.

Nog goeie tips?
Een tip die ik altijd meegeef is dat je niet bang moet zijn om te beginnen, zorg dat je mensen om je heen hebt die je steunen en doe het gewoon. Niet bang zijn dat je het concept wat je voor ogen hebt moet loslaten of veranderen. Philips is tegenwoordig ook groter met medische apparatuur dan met televisies en lampen. Het boek van Ben Tichelaar is ontzettend leuk om te lezen; Dromen, Durven, Doen.