Keukencafé Tott – Anders de Boer

Wat voor bedrijf heb je en wanneer ben je het gestart?
Keukencafé TOTT. Een combinatie van een cafe en restaurant waar gasten vanaf 16.00 uur kunnen borrelen, een hapje kunnen eten en na het diner mensen langs kunnen komen voor een lekker glas wijn, biertje of cocktail met een eventueel borrelhapje.

Op vrijdag de 13de van maart 2015 is de deur voor gasten geopend.

Wat voor studierichting heb je gevolgd op het Friesland College en waarom heb je voor deze richting gekozen?
Ik heb het HOM-traject gevolgd. De keuze was eenvoudig, ik vond de horeca altijd erg interessant en toe ik strandde op de Havo (motivatie) heb ik gekozen voor een vakgerichte opleiding.

Wat zijn je leukste herinneringen aan het Friesland College en wat zijn de meest leerzame?
De leukste herinneringen aan de opleiding was toch wel het speciale certificaat wat we als groepje hebben mogen ontvangen voor het organiseren van de introductiedag voor de nieuwe eerste jaars studenten in Grou. Dit was ook meteen erg leerzaam aangezien we alles zelf mochten bedenken en organiseren en vervolgens ook mochten uitvoeren.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?
Hard werken is leuk, zeker als het een passie is. Maar na jaren lang voor een baas werken had ik altijd al de drang om zelf iets op te starten. Het is een soort van erkenning en bevestiging dat ik het zelf ook kan om succesvol te worden in wat ik leuk vind om te doen.

Had je een voorbeeld ondernemer of andere inspiratiebron?
Ik had geen voorbeeldondernemer. Maar door verschillende baantjes en verschillende bazen heb ik enorm veel geleerd van wat ik wel en niet moet doen. Dit heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.

Wat waren je mooiste en zwaarste momenten als ondernemer?
De mooiste momenten.. Dat TOTT nog steeds bestaat. Elke dag is een feestje! De zwaarste dag is wel de dag dat het ontzettend veel van je privéleven opeist en het ten koste gaat van heel veel. Relatie komt onder spanning, tijd voor familie is er minder, vrienden kun je minder zien: er is namelijk altijd wel iets wat je zou kunnen doen op de zaak om het nog beter te doen. En als je veel passie hebt voor je bedrijf geef je dat vaak voorrang op andere zaken.

Wat maakt jouw bedrijf uniek? Wat is jouw/jullie bedrijfsfilosofie?
Keukencafé TOTT is een keuken en een café in 1 gespecialiseerd in huisgemaakte saté, gegrild op echt houtskool. Zoals het hoort met saté. De specialisatie maakt TOTT uniek.
De bedrijfsfilosofie is dat TOTT een laagdrempelig horecabedrijf is waar iedereen van alle leeftijden zich welkom moeten kunnen voelen. Zowel voor een hapje als een drankje. 

Wat zijn je ambities?
De ambitie is om in de toekomst van het huidige concept een tweede bedrijf te openen in een andere stad. Mogelijk in de toekomst zelfs franchise.

Nog goeie tips?
Onderneem met passie, liefde en geniet van alles wat er op je pad komt. Pas op voor het onbekende. Vraag vrienden en familie om hun mening. Belangrijke besluiten moet je nooit zomaar besluiten, praat erover met bekenden en weeg alle voor en nadelen tegen elkaar af. Let op voor kleine lettertjes.

Wat zijn de eigenschappen van een succesvolle ondernemer volgens jou?
Een succesvolle ondernemer is:
Flexibel, gestructureerd, evenwichtig, recht door zee, persoonlijk, ondernemend, niet angstig om fouten te maken, financieel stabiel, erkentelijk en loyaal naar gast en personeel.