Ondernemende studenten ontdekken gat in de markt

De Box, handige ‘gereedschapskist’ voor stappers

Een nachtelijke fietsrit zonder deugdelijke verlichting bracht Friesland College-student Bauke Foppele (Franeker, 18) op een lumineus idee. Een idee waar hij eerst nog niets mee deed. Bij aanvang van het leertraject bij het FC-Ondernemerscollege flitste het idee echter weer door zijn hoofd, waarna het steeds meer vorm kreeg.

“Fiets je zonder licht dan zit je toch wel in de piepzak. Het is niet alleen gevaarlijk maar kan je ook geld kosten. Voor het ontbreken van een onbenullig lampje van zo’n 2 euro betaal je toch al gauw een boete van ruim 50 euro.” Zo kwam Bauke op het idee een vendingmachine te ontwikkelen met fietslampjes, pompjes en bandenplak. “Zet deze op een centrale plek in de stad en iedereen is geholpen, zelfs midden in de nacht als alle winkels al dicht zijn.”

Ondernemerscollege
Bauke doet bij Friesland College-onderdeel School voor Commercie & Dienstverlening de opleiding Filiaalmanager. Naast deze niveau 4-opleiding neemt hij ook deel aan het leertraject FC-Ondernemerscollege. Daar leren studenten hoe ze een eigen bedrijf opstarten en wat daar allemaal bij komt kijken.

Een van hen was ook de 22-jarige studiegenote Elke Oord uit Harlingen. Elke: “Tijdens de eerste bijeenkomsten deden we verschillende tests over persoonlijkheid en interesses. Al gauw bleek dat Bauke en ik een goede match waren. Zijn idee voor deze vendingmachine sprak mij erg aan en samen zetten we onze schouders eronder. Bauke is de creatieveling van ons bedrijf en ik doe de zakelijke en administratieve kant. Dat werkt prima!”

Customizen
Het resultaat van hun samenwerking: vendingmachine De Box, die zijn vuurdoop kreeg in Neushoorn, culturele hotspot van Leeuwarden. De inhoud beperkt zich overigens niet alleen meer tot fietslampjes en bandenplak: “We bedachten dat we de inhoud kunnen afstemmen op de locatie waar onze vendingmachine staat. In deze machine zitten bijvoorbeeld ook snaren voor een gitaar. Eigenlijk van alles dat je redding kan zijn op het moment dat je iets zelf niet bij je hebt, maar wel nodig bent. Zelfs chocola, kleurige sokken en condooms zitten er in en deze vinden gretig aftrek”, glimlacht Elke. De machine is volgens specificaties van Elke en Bauke gecustomized en geleverd door Fox Groothandel Bergsma uit Franeker.

Welcome to the Village
Door de levering op maat zijn de mogelijkheden eindeloos volgens Bauke. “Dit is nog maar het begin. We hebben al wel wat omzet gedraaid, maar nog geen winst. Dat willen we natuurlijk wel. We hopen erop dat De Box op nog meer plekken komt. Natuurlijk in de binnenstad van Leeuwarden, maar ook op festivals kan deze machine goed van pas komen. Als dat gebeurt, dan kan het nog wel eens heel groot worden! We kunnen al verklappen dat we zijn benaderd door Innofest, de organisatie die achter festivals zit als Into the Great Wide Open en Welcome to the Village.”