‘ CRAZY 88! ’  Studenten in actie voor Circulaire Economie! #Groeneboefjes

Vorige week was de week van de Circulaire Economie. Wist je dat? En omdat wij als ROC de VN Global Goals tot beleids-speerpunten hebben verheven, gingen we er mee aan de slag. ‘Crazy 88’ staat voor 88 ludieke acties om aandacht te vragen voor de Circulaire Economie. Grietje Venema (Present Promotions stagiaire) was jurylid bij de competitie en praat ons bij. Ondernemerscollege was ook aanwezig, maar dan stiekem en als supporter van #groeneboefjes.

Grietje werkt als secretarieel stagiaire bij ons leerbedrijf ‘Present Promotions’. Als ze aanschuift voor een interview vindt ze het een beetje grappig, maar misschien ook spannend, om te vertellen over de ‘Crazy’. Het blijkt ook dat ze zelf van tevoren nog van alles moest uitvinden over de Circulaire economie en de Crazyy 88 (?). “Oef, en dan nu een interview voeren?” Ja, welkom bij het Friesland College! Studenten in the lead. In ieder geval, zodra ze de begrippen beetje onder de knie kreeg werd haar rol als jurylid snel leuk. Grietje vertelt..

“In totaal hebben zich zeven teams aangemeld, maar alleen vijf hebben echt meegedaan. Er waren dus 88 opdrachten die verschillen in moeilijkheidsgraad, en daarom kon je voor sommige meer of minder punten scoren. Wat ik grappig vond is dat sommige groepen eerst begonnen met de ‘theorie vragen’ (acties die je al zittend of makkelijk kon uitvoeren) en direct een planning gingen maken. Andere groepen gingen juist aan de slag zonder al te veel na te denken met de focus op snel en makkelijk punten verdienen. Iedereen ging op eigen manier bezig en dat was grappig om te zien.”

En wat heeft dan beter uitgepakt?

“De groepje ‘Black Panda’ heeft gewonnen, en die waren woensdag pas begonnen (het liep van maandag tot vrijdag). Zij gingen snel aan de slag met de opdrachten en hebben heel veel gedaan. Een andere groep, die van Pitstop… die heeft meer gepland en ook heel wat punten gehaald, maar niet genoeg om te winnen.”

Docenten ‘Ondenemend Gedrag’ gedrag zullen dit ook wel herkennen.. plannen is zilver, maar doen is  toch echt goud. Dat even tussendoor…

“Verder was het grappig hoe de tussenstanden veranderden. Als je dinsdag nog helemaal onderaan stond met de punten, kon je woensdag na een drukke dag weer helemaal bovenaan staan. Voor de jury is dat best leuk om bij te houden.”

Wat konden ze winnen?

“Iedereen in de winnende team kreeg een cadeaubon voor de Neushoorn (15€) én een Cadeaubon voor ons eigen Grand-Café (15€)!

Top. Wat kun je ons over de opdrachten vertellen?

“De leukste opdracht vond ik dat ze een rap moesten maken over circulaire economie. Heel leuk omdat het echt creatief is. Twee groepen hebben het ook gedaan. De ‘moeilijkste’ opdracht was om op een creatieve manier kauwgum onder te tafels weg te halen. Dat heeft niemand gedaan! Wat bijna alle groepen gedaan hebben was foto’s nemen met verschillende soorten verzamelpunten voor afval (prullenbanken, even platgezegd). Die was makkelijk te doen.”

Waren er nog andere opvallende opdrachten?

“Ja, er was één waarbij studenten op post-its een tekst moesten schrijven .. iets van “plastic verpakkingen zijn niet…. van nu, waarom (ver)koop je ze dan nog?’ Die moesten ze in een winkel plakken op producten met plastic verpakking. Die vond ik wel spannend. Ik dacht, straks krijgen die studenten nog een winkelverbod, dat moeten we niet doen. Maar de andere juryleden vonden het juist ‘crazy’ en zeiden dat het er juist wel in moest (de juryleden waren allemaal studenten ;). Nou, twee groepen hebben dat tóch gedaan dus. We hebben nog niks gehoord van de winkels, dus het zal wel een beetje meevallen.”

Ja, inderdaad een beetje spannend… *kijken schuldig*.. Die opdracht hebben we bij het Ondernemerscollege bedacht en aangeleverd. Iets met #groeneboefjes. Maar hey, als de jury het maar goed vindt 😉 Overigens, wij snappen ook wel dat er veel plastic ligt in de winkels. ‘Old habits die hard’. Maar een klein beetje prikken mag best. Grietje moet er ook wel om lachen. “Het zal wel meevallen allemaal”.

“Verder was het vandaag ook weer spannend bij de prijsuitreiking. Één studente is er speciaal voor naar school gekomen op haar vrije dag. Het was best leuk, en mensen die om ons heen stonden bij de uitreiking die keken eerst van ‘wat is dit, nou?’ maar klapten ook wel mee voor de winnaars.

Volgende jaar weer?

Jaaa, maar dan meer promotie doen ervoor. Zodat we meer aanmeldingen hebben. Dat kon beter.

Ja, en toevallig viel de ‘circulaire week’ samen met nog een belangrijk week (examens!). En dan is het vaak al best druk en spannend voor veel studenten. Maar hoe dan ook, petje af voor Hans Paul van den Bergh en Bianca Fiorello van StudentServices voor de organisatie! Volgend jaar weer en groter! En wij zijn er ook bij.. samen met de  #groeneboefjes  !