Social Business Ideation 2018

Friese Poort (afdeling Handel en Ondernemerschap) én Friesland College (Keuzedeel Ondernemend Vakmanschap van het Ondernemerscollege) hebben een Sociaal Ondernemersmiddag georganiseerd. Yep, duurzaamheid is here to stay. Het ging om het opzetten van een Sociale Onderneming, onder begeleiding van Inqubator. Het event werd gehouden in de inspirerende omgeving van de Kanselarij. Een mooie event, met succesvol gekweekte Champions (wink wink).

In een programma van een aantal uren kwamen de ondernemers in spé in aanraking met de verschillende stappen van ondernemen. Maar ook, de sociale kant die je naast de commerciële kant kunt hebben om de positieve invloed in de omgeving te benutten. De studenten moesten bij experts te rade gaan hoe je een sociale onderneming opstart en waar je  als starter op moet letten. Via het Lean Canvas model werd de onderneming met verdienmodel vormgegeven en uitgewerkt. Zoiets hebben we vorig jaar ook gedaan, maar deze keer in het Nederlands in plaats van Engels en óók onder een andere naam.

In ieder geval, wát werden er mooie oplossingen gevonden voor een aantal grote problemen!

The Ideas are….

De plasticsoep, ook wel de kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt genoemd, is een enorm probleem voor ons milieu. Hier had een groep studenten het idee om het plastic te laten recyclen en verwerken via een sociale werkplaats en hiervan kunststof fietsen (Eco Bike) te laten maken. Hoe duurzaam en verantwoord kan het zijn!

De braindrain is het fenomeen waarbij hoog opgeleide personen na hun opleiding uit een gebied of land vertrekken om elders een baan te zoeken. Een groep studenten wil een bureau opzetten die bemiddelt om hoger opgeleide mensen te behouden voor de regio. De uitvoering en contacten met bedrijfsleven worden grotendeel uitgevoerd door mensen met een migratie achtergrond. Mede hierdoor worden ze sneller de taal machtig en kunnen daardoor sneller doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Power Bracelet is een sierlijk ontworpen armband van gerecycled materiaal, gekoppeld aan een app die al je bewegingen registreert. Op basis van deze informatie worden lifestyle adviezen gegeven.

Voor de leegstand in binnensteden werd een skatehal bedacht, van speciale duurzaam ontworpen materiaal en skates. Hierdoor komt jong en oud meer in beweging. Er wordt tevens een horeca voorziening in gevestigd die werkt met biologische en duurzame producten die worden bereid en geserveerd door mensen met achterstand op de arbeidsmarkt.

Verspilling van voedingsmiddelen tegen gaan. Hier werd voor bedacht om oud brood en koffiedik in te zamelen en te gebruiken als voedingsbodem om champignons en andere soorten paddenstoelen op te kweken. Dit dient te gebeuren op een biologische wijze. De diverse paddenstoelen worden dan weer in de markt gezet bij horeca en supermarkten. Het bedrijf heeft zich gedoopt als: Champies.

And the winner is…

Uiteindelijk werden de uitgewerkte Sociale Ondernemingen gepresenteerd in een Pitch voor een jury van 3 personen. In de jury zaten Harry de Graaf van de Friese Poort, Janita Oord van het Friesland College en Jornt de Boer voor Inqubator. De winnaar? De CHAMPIES! Hun Pitch en onderbouwing om verspilling tegen te gaan bleek uiteindelijk goed voor de eerste prijs. Tja, het is of ze het zelf hebben geweten en alvast in hun naam hebben opgenomen. Champions, inderdaad.

De Champies zijn:

Wijnanda Huitema, Friese Poort, Dokkum Handel en Ondernemerschap

Silke Kickstra, Friesland College, D’Drive

Melina Wapstra, Friesland College, Pedagogisch werk & Onderwijs

Gefeliciteerd jonge lui!